Про місце війн у російській історії.

Автор(и)

  • Р. О. Додонов

Анотація

Війни та конфлікти є неодмінним супутником історії людства. Підраховано, що за останні п’ять з половиною тисячоліть людство пройшло через 15000 війн і збройних конфліктів, які забрали життя понад трьох мільярдів людей. Починаючи з 3600 року до н.е. і до наших днів лише 292 роки були мирними, що складає 5 % від цього хронологічного відрізку. Інші 95 % часу людство безперестанно воювало. Гідне місце у світовій воєнній історії посідає Росія. Навіть відмінності базових параметрів історичних модусів російської державності – Московії, Російської імперії, СРСР, пострадянської РФ – не перекреслюють загальної цивілізаційної матриці, в основі якої лежить не інтенсивний й іманентний розвиток, а екстенсивне територіальне розширення. Росія не може існувати в режимі національної держави. На відміну від європейських націй, які мали колоніальні імперії, Росія була імперією за своєю суттю задовго до того, як сформувалася російська нація. Але імперія вимагає експансії.

Посилання

Шпорлюк, Роман. Падіння царистської імперії й СРСР: російське питання та надмірне розширення імперії / Р. Шпорлюк // Дух і Літера. – К.: ФАКТ, 1997. – С.100-136.

Rieber, Alfred J. Struggle over the Borderlands // The Legacy of History in Russia and the New States of Eurasia Ed. be S. Frederick Starr. – New York: M.E. Sharpe. 1994. – 313 p.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція "Філософія"