Роль братств у формуванні культурної ідентифікації українців.

Автор(и)

  • М. В. Доценко

Анотація

На сьогоднішній день у нашій країні відзначають тенденцію до відновлення і збереження національно-психологічної самобутності. Вона полягає у відродженні національної історії, культури, зростає роль церкви. Активізувалося прагнення народу осмислити своє місце в історії та культурі. Національна свідомість і національна культура – обов’язкові ознаки духовності народу. З національно-психічною самобутністю тісно пов’язана культурна ідентифікація. Поняття ідентифікація вводить З. Фройд, використовуючи його в практиці психоаналізу. Ж. Лакан , послідовник ідей психоаналітика, більш докладно описав етапи та механізми процесу самоідентифікації як необхідної умови входження в соціально-культурний простір.

Посилання

Огієнко І. І. Українська церква: Нариси з історії Української Православної Церкви: У 2 т.: Т. l–2. – К.: Україна, 1993. – 284 с.

Ямчук П. Братські школи та їхня роль у формуванні релігійно-духовного світогляду українців доби Середньовіччя та бароко / П. М. Ямчук // Наука. Релігія. Суспільство. – № 1. 2009. – С. 134–139.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція "Філологія"