Особливості сучасного кадрового діловодства в Україні.

Автор(и)

  • Г. В. Середа

Анотація

В Україні проблемам організації кадрового діловоства, створення кадрової документації присвячені роботи Палехи Ю. І., Пашутинскього Є. К., Власової  О. Є., Козоріза В. П., Данюка В. М., Кулаківської Л. П., Карбутяка В.І., Микитенко Г.В., але навчальні та методичні роботи названих авторів видані до 2013 року та не враховують останні зміни нормативно-правових актів держави та новітні досягнення електронних засобів діловодства, тому постає актуальна проблема висвітлення особливостей. сучасного кадрового діловодства, яке відображає сучасні суттєві зміні норматівного- правового забезпечення роботи з персоналом та документування в Україні. Одним з найважливіших нормативно-правових актів держави, що зачепив сферу кадрового діловодства, був прийнятий 18 червня 2015 року Наказ Міністерства юстиції України №1000/5 “Про затвердження Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях” (далі по тексту – Правила 100/5). Цей документ встановив єдині вимоги щодо створення управлінських документів і роботи зі службовими документами, а також порядок їх архівного зберігання в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності.

Посилання

Палеха Ю. І. Кадрове діловодство: навч. посібник / Юрій Палеха. - 5-е вид., допов. – К.: Ліра-К, 2009. – 455 с.

Пашутинський Є. К. Діловодство кадрової служби [Текст] : практ. посібник / Є. К. Пашутинський. – 4-те вид., змін. та доп. – К. : КНТ, 2009. – 332 c.

Корбутяк В. І. Кадрове діловодство: навч. посіб. для студентів ВНЗ / В. І. Корбутяк, З. О. Толчанова, О. О. Бутник ; Нац. ун-т вод. госп-ва та природокористування. – Рівне : НУВГП, 2013. – 176 с.

Про затвердження Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, установах і організаціях: Наказ Міністерства юстиції України від 18.06.2015 р. №1000/5 [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z0736-15.

Про затвердження Порядку роботи з електронними документами у діловодстві та їх підготовки до передавання на архівне зберігання: Наказ Міністерства юстиції України від 11.11.2014 р. №1886/5 [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z1421-14

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція "Економіка"