Оцінка результатів президентських виборів в Україні 2019 року міжнародними спостержними місіями.

Автор(и)

  • Т. І. Неприцька

Анотація

Президентська виборча кампанія 2019 року в Україні по багатьох аспектах стала унікальною в історії українських виборів. Це і найбільша кількість зареєстрованих кандидатів у першому турі, і безпрецедентно великий відсоток голосів відданих за переможця виборчих перегонів та, власне, і нестандартна для політика біографія та життєвий шлях фаворита. Окрім того, це були вибори, що проводилися в умовах воєнного конфлікту на території держав, що безумовно накладало свій особливий відбиток на процес організації виборчого процесу (організація голосування на прифронтових територіях, забезпечення права голосу для ВПО і т.п.) та викликало певні застереження щодо можливості організації прозорих та чесних виборів.

Метою ж нашої статті є розглянути те, як оцінюють процес організації та проведення виборчої кампанії та голосування під час виборів Президента України 2019 року міжнародні спостережні місії, зокрема ОБСЄ/БДІПЛ та ENEMO. Ми обрали саме ці дві організації через те, що вони надали найбільшу кількість довго- та короткострокових спостерігачів та працювали на всій території держави, що дало їм можливість дати комплексну, глибоку та всеохоплюючу оцінку вищезгаданих процесів. Обидві місії працювали протягом двох турів голосування.

Посилання

ENEMO International Election Observation Mission. Presidential Election – Ukraine 2019. STATEMENT OF PRELIMINARY FINDINGS AND CONCLUSIONS FOR THE SECOND ROUND. April 22nd 2019. Kyiv. 18 p.

ОБСЄ/БДІПЛ. МІЖНАРОДНА МІСІЯ ЗІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ВИБОРАМИ Україна – Вибори Президента, другий тур, 21 квітня 2019 року. ЗАЯВА ПРО ПОПЕРЕДНІ ВИСНОВКИ ТА РЕЗУЛЬТАТи. Київ. 14 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція «Історичні і політичні науки»