«Записки о Южной Руси» П. Куліша про історію Гетьманщини ХVІІІ ст.

Автор(и)

  • Л. І. Салагуб

Анотація

На кінець ХVIII – початок ХІХ ст. припав початок національно-культурного відродження в Україні. Суть цього процесу полягає у відновленні різних сфер буття народу після їх занепаду. В умовах складної геополітичної ситуації сьогодення важливим є звернення до витоків українського національно-культурного відродження. Погляди П. Куліша на події, що відбувалися на теренах Гетьманщини, у цьому контексті мають важливе значення для усвідомлення тогочасної ситуації, споконвічних державотворчих процесів і розуміння сучасних реалій.

Постать П. Куліша та висвітлення його наукового доробку представлені переважно в монографіях і статтях таких дослідників як: Є. Нахлік, Г. Вдовиченко, Л. Домбровська, Н. Петриченко, Д. Кондратьєва, О. Ясь та ін. Водночас жодна розвідка не є системним висвітленням поглядів П. Куліша щодо становища Гетьманщини ХVІІІ ст. у впорядкованому та виданому ним збірнику фольклорних і літературних творів та історичних матеріалів «Записки о Южной Руси», який є джерельною базою дослідження.

Метою розвідки є висвітлення історії Гетьманщини ХVІІІ ст. у «Записках о Южной Руси» П. Куліша. В основу дослідження покладено історико-типологічний та історикопорівняльний методи.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція «Історичні і політичні науки»