Формування лексикологічних компетентностей студентів на матеріалі творів В. Стуса.

Автор(и)

  • Н. А. Митько

Анотація

Формування мовленнєвих умінь і навичок особистості є однією з актуальних проблем у вітчизняній лінгводидактиці. Різноманітне використання текстового матеріалу як засобу навчання із значним дидактичним і виховним потенціалом є важливою ознакою мовленнєвої підготовки студентів. У працях лінгводидактів (З. Бакум, Н. Голуб, О. Горошкіна, Т. Груба, О. Караман, С. Караман, О. Копусь, О. Кучерук, Л. Мамчур) наголошено на важливості систематичної роботи з текстовим матеріалом, а також на необхідності вдосконалення монологічного й діалогічного мовлення учнів і студентів. Методисти вважають текстуальний дидактичний матеріал, добір якого доцільно здійснювати з урахуванням потреб майбутніх фахівців, основою для формування комунікативної компетентності філологів. Усвідомлений добір дидактичного матеріалу сприяє свідомому засвоєнню теоретичних положень, розвитку мислення, мовленнєвої пам’яті, мовного чуття [2, с. 34]. Критеріями добору текстів називають їх новизну, емоційність, естетичність, виховний, лінгвокультурний потенціал.

Посилання

Караман С. О. Методика навчання української мови в гімназії: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. освіти. Київ : Ленвіт, 2000. 272 с.

Кондратенко Н. Текст як засіб формування комунікативної компетентності майбутніх журналістів на засадах лінгвокультурології. Укр.мова і літ. в шк. України. 2018. № 1. С. 34−36.

Стус В. Палімпсест: Вибране. Київ : Факт, 2006. 432 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція «Філологія»