Паралінгвістичні критерії брехні в усних повідомленнях.

Автор(и)

  • К. М. Васюк

Анотація

Ефективне спілкування є важливою складовою успішності в сучасному світі. Вплив на співрозмовника за допомогою різних словесних маніпуляцій невипадково набуває популярності, бо володіння адекватною інформацією дає переваги в спілкуванні і мінімізує неетичну маніпуляцію з боку агресивних співрозмовників.Слід зазначити, що в діагностуванні брехні є два основні типи засобів: вербальні та невербальні. Останні десятиліття активно популяризувались невербальні засоби детекції, в той же час незаслужено обходились увагою вербальні засоби, що сприяло серйозній диспропорції у кількості досліджень певного вектору.

Метою нашого дослідження є аналіз вербальних засобів детекції у тому аспекті, який стосується супровідних ознак усного повідомлення. Вони зазвичай називаються пара лінгвістичними. Цінність їх врахування полягає у тому, що ці прояви слабо контролюються свідомістю доповідача, тому є важливими для діагностики, адже суб’єкт не може легко їх зімітувати, як це часто відбувається з невербальними засобами, бо вираз обличчя легше контролювати, ніж інтонації голосу чи обмовки.

Посилання

Фрай О. Ложь: три способа выявления лжи, или как читать мысли лжеца. СанктПетербург, 2006. 284 с.

Хомуленко Б. В. Історія виникнення поліграфа: давні і сучасні методи верифікації брехні. Вісник Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди, 2011. Вип 24. С. 28–34.

Хьюстон Ф. Я знаю, когда ты лжешь. Москва, 2017. 320 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція «Філологія»